Mielipidekirjoitukseni Länsiväylässä 14.12.2021

16.12.2021

Länsiväylä julkaisi 14.12.2021 seuraavan mielipidekirjoitukseni sote-alan rekrytointivaikeuksista ja palkkaharmonisoinnista:

Lukijalta: Palkkaharmonisointi on vielä edessä


 kuntapäättäjäbarometrin mukaan 70 prosenttia kuntapäättäjistä arvioi, että avoimiin vakansseihin on ollut liian vähän hakijoita Uudellamaalla. Suurin pula on sote-palveluissa. TE-hallinnon sivuilla on Uudellamaalla avoimia sosiaalityöntekijän, sairaanhoitajan ja lähihoitajan työpaikkailmoituksia tällä hetkellä yhteensä noin 200 kappaletta.

Rekrytointivaikeudet ovat arkipäivää sote-palveluissa, ja työtä tehdään vajaamiehityksellä. Sosiaalityöntekijöiden palkkauksessa on eroja paitsi pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan kesken myös kehyskuntien kesken. Myös lääkäreiden palkoissa on isoja eroja. Yleensä kehyskuntiin rekrytoiminen on vaikeampaa ja työmatkan pituus tai helppous on työnhakijalle tärkeä asia.

Sote-uudistus tuo myös jossain vaiheessa esiin palkkaharmonisoinnin. Keski-Uudellamaalla on tämä keskustelu jo käyty sote-kuntayhtymän myötä aiemmin, mutta Länsi-Uudellamaalla, Itä-Uudellamaalla ja Vantaa-Keravalla tämä on vielä edessäpäin. Sen lisäksi, että puhutaan kustannuksista ja niiden eri vaihtoehdoista, niin harmonisointi voi vaikuttaa myös työntekijöiden saatavuuteen syrjäisempiin kuntiin. Hyvinvointialueen työnantajana tulee lisätä houkuttelevuutta työntekijöiden silmissä, millä keinoin se sitten tapahtuukaan.

Mirjami Tuomikoski

Espoo

Länsiväylä 14.12.2021