Panostamalla nuorten osallisuuteen ehkäisemme syrjäytymistä

07.04.2025

Osallisuuden edistäminen on tärkeä tehtävä, ja sekä kunnalla että hyvinvointialueella on roolinsa nuorten hyvinvointia tukevien palvelujen tarjoamisessa. Mahdollisuus osallistua, löytää mielekästä tekemistä ja kokea olevansa osa yhteisöä on avainasemassa nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden tukemisessa.

Panostukset nuorten palveluihin

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja osallisuuden edistämiseksi on tärkeää panostaa erityisesti opetukseen, nuorisotyöhön ja työllisyyspalveluihin. Kunnan palvelut voivat ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja vähentää tarvetta hyvinvointialueen palveluille. Ei ole yhdentekevää, millaiset osallistumisen ja osallisuuden mahdollisuudet nuorella on.

Kouluissa ja oppilaitoksissa on tärkeää tunnistaa tuen tarpeet nopeammin ja puuttua niihin varhaisessa vaiheessa yhteistyössä oppilashuollon ja muiden palvelujen kanssa. Tämä edellyttää sitä, että ryhmäkoot eivät ole liian isoja, ja että kouluissa on riittävä henkilöstö ja esimerkiksi oppilashuollon työntekijät; kuraattorit, psykologit ja sairaanhoitajat, ovat tavoitettavissa myös paikan päällä, eikä etäkontaktilla. Yhteisöohjaajat, joita joissakin kouluissa on, ovat mainio esimerkki toimivasta työstä ja lisäävät lasten ja nuorten kuulemiseksi tulemisen kokemuksia.

Riittävä tuki on välttämätöntä, jotta jokainen nuori voi suorittaa peruskoulun lisäksi myös toisen asteen tutkinnon. Pelkkä koulutuksen loppuun saattaminen ei kuitenkaan riitä, sillä meillä on edelleen liian monta nuorta, jotka ovat jääneet koulutuksen ja työn ulkopuolelle. Myös nuorten jatkopolut on turvattava.

Nuoret tarvitsevat erityistä huomiota työllistymisen tukemisessa, sillä nuoruudessa rakennetaan perustaa aikuisuudelle, ja ilman riittävää tukea ja elämänkokemusta voi jäädä ilman työkaluja vaikeuksista selviämiseen. Monella nuorella työn saamisessa on haasteena se, että työtä ei saa, jos ei ole ennestään työkokemusta. Myös työnhakutaitoja tarvitaan, ja tähän tarvitaan matalan kynnyksen konkreettista tukea. Tämän lisäksi oppisopimuspaikat ja työkokeilut sekä nuorten työpajat ovat tärkeitä. Nuorelle jo muutaman kuukauden työttömyys tai toimettomuus on pitkä aika, ja sisältää ison riskin tippua osallisuuden ulkopuolelle ja syrjäytyä.

Lisää osallistumisen mahdollisuuksia

Nuorten tekemisen mahdollisuuksien lisääminen, nuorisotyöhön ja työllisyyteen panostaminen ja turvallisten, virkkeitä tarjoavien tilojen tarjoaminen ovat välttämättömiä. Riittävät osallistumisen ja osallisuuden mahdollisuudet ovat tärkeitä jokaiselle lapselle ja nuorelle, ja ne tukevat hyvinvointia ja osallisuutta.

Perusopetukseen osallistuville lapsille ja nuorille pyritään mahdollistamaan mieluisa ja maksuton harrastus harrastamisen Suomen mallin mukaan. Mallissa harrastustarjonta perustuu lasten ja nuorten toiveisiin, ja toimintamalli suunnitellaan yhteistyössä harrastuksia tuottavien tahojen kanssa. Malli keskittyy kuitenkin koulupäivän aikana tapahtuvaan harrastukseen, mutta mielekästä tekemistä tarvitaan myös vapaa-ajalle ja muillekin nuorille kuin peruskoulua käyville.

Espoossa on monenlaisia harrastusmahdollisuuksia, mutta kaikki eivät ole kaikkien saavutettavissa alueellisesti tai taloudellisesti. Järjestöt tekevät tärkeää työtä myös lasten ja nuorten parissa, ja järjestöjen tukeminen tukee suoraan myös asukkaita ja heidän toimintamahdollisuuksiaan. Erityisesti kaupungin reuna-alueilla, kuten Pohjois-Espoossa, tekemisen mahdollisuuksia on vähemmän ja julkiset liikenneyhteydet ovat heikommat. Nuorten palvelujen panostukseen tarvitaan lisää resursseja koko kaupungissa, mutta erityisesti niillä alueilla, joissa joukkoliikenneyhteydet ja mielekkään tekemisen mahdollisuudet ovat heikommat, tarvittaisiin enemmän esimerkiksi nuorisotyötä, sillä liikkuminen kaupungin toiselle puolelle julkisilla on haasteellista.


Kirjoitus on julkaistu Espoon Kokoomuksen verkkosivuilla 6.4.2025