Asunnottomuuden vähentämisessä tarvitaan niin kuntaa kuin hyvinvointialuetta

09.04.2025

404 - lupa toimia

Suomessa on pyritty aktiivisesti vähentämään asunnottomuutta jo yli 15 vuoden ajan. Vuodesta 2008 lähtien on toteutettu useita ohjelmia asunnottomuuden torjumiseksi. Petteri Orpon hallitusohjelma keskittyy erityisesti pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseen, ja tavoitteena on poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä.

Olen työn puolesta mukana Espoon ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hankkeessa ja osallistuin tänään pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman hankkeiden verkostoitumistilaisuuteen Ympäristöministeriössä.

Kuntavaalinumeroni 404 onkin varsin osuva, koska Espoossa oli viime vuonna juuri sen verran asunnottomia. Kyseessä on pistemäinen otanta yhdeltä päivältä, jonka osalta kunnalta, hyvinvointialueelta ja vuokranantajilta kerätään tietoa asunnottomista henkilöistä kyseisenä päivänä, joka on joka vuosi 15. marraskuuta. 404 tarkoittaa myös virhekoodia, että sivun lataaminen epäonnistui, koska haettua resurssia ei löytynyt tai sitä ei ole olemassa. Asunnottomuus onkin myös asia, mikä helposti voi jäädä huomioimatta päätöksenteossa tai unohtua.

Tilaisuuden avauspuheenvuoron piti Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov, joka kertoi kuinka mm. asumisen tarjonta ja rakennusalan taantuma heijastuvat myös asunnottomuuteen. Asunnottomuuden vastaisessa työssä tulee huomioida kaikki eri näkökulmat ja tehdä tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken, koska isona riskinä on, että asunnottomuuden ehkäisy tippuu railoon ja kunta näkee asian kuuluvan hyvinvointialueelle tai toisinpäin. Sazonov toi myös esille, että tulevana sunnuntaina valitaan kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjät, jotka tekevät päätöksiä tämänkin teeman ympärillä ja kunnissa sekä hyvinvointialueilla onkin kiinnitettävä huomiota palvelustrategioihin, että asunnottomuuden ehkäisy tulee varmasti huomioiduksi.

Asunnottomuuden ratkaisemisessa tarvitaan yhteistyötä kuntien, vuokranantajien ja hyvinvointialueiden kesken. Kunnat voivat huomioida asunnottomuuden ehkäisyn esimerkiksi maankäyttö- ja asuntopolitiikassa ja hyvinvointialueet asumisen tuen ratkaisuissa. Kohtuuhintaisia asuntoja tarvitaan riittävästi kaiken kokoisille kotitalouksille sekä erityisesti yksin asuville.

Mielenterveys- ja päihdeongelmat korostuneet

Kuulimme päivän aikana myös hankkeessa olevien kuntien ja hyvinvointialueiden hankesuunnitelmista ja mm. siitä, että henkilöt, kenellä on mielenterveys- ja päihdeongelmia ovat yliedustettuna asunnottomien joukossa. THL:n mukaan päihde- ja riippuvuusongelmia kokevien asiakkaiden kohtaamisessa on edelleen puutteita peruspalveluissa, lisäksi esimerkiksi vain kahdeksalla hyvinvointialueella on alle 18-vuotiaille tarjolla walk in-vastaanottoja. Kuitenkin nuoret hyötyisivät siitä, että palveluihin pääsisi nimenomaan matalalla kynnyksellä ja kannatankin ehdottomasti walk in- vastaanottoja.

Aluehallintovirasto on helmikuussa julkaissut tiedotteen valvontapäätöksestä Keski-Suomen hyvinvointialueella, jonka mukaan päihteitä käyttäville tulee järjestää asumispalveluja palvelutarvetta vastaavasti. Tässä ote tiedotteesta:

"Aluehallintoviraston päätöksessä on hyvinvointialuetta kehotettu luopumaan viipymättä käytännöstä, jossa palvelun saannin ehtona on sitoutuminen tavoitteisiin. Aluehallintovirasto korostaa, että myös eduskunnan oikeusasiamies on vahvasti ottanut kantaa ratkaisuissaan siihen, että hoitoon ja palveluihin kielteisesti suhtautuvien henkilöiden perusoikeuksien turvaaminen edellyttää, että käytettävissä olevat palvelut vastaavat mahdollisimman hyvin heidän tarpeitaan. Päihde- ja riippuvuuspalveluiden asiakkaita ei voi edellyttää sitoutumaan tavoitteisiin palveluja saadakseen."

Päihteisiin liittyvät teemat ovatkin itselleni tärkeitä myös, ja olenkin mukana vapaa-ajalla Sosiaalihuollon suositukset-osahankkeessa, jossa toteutetaan pilottina suositus ihmissuhteiden huomioimisesta päihdeongelmasta toipumisen yhteydessä. Olemme mm. käyneet läpi stigmaan liittyviä tutkimuksia ja saaneet koulutusta näyttöön perustuvista suosituksista.